Blog

Er du et offer?

Har du sat dig selv i offerrollen?

Som offer har du en oplevelse af at dit liv er styret af omstændighederne omkring dig frem for følelsen af, at du selv er kaptajnen i dit liv. Du føler dig hjælpeløs, magtesløs og handlingslammet, og stort set uden indflydelse på, hvordan dit liv former sig.

På en måde, har du indtaget en slags venteposition, hvor du venter på eller drømmer om, at der kommer nogen og hjælper dig, nogen, der får øje på, hvad du ønsker dig eller som ser, at du faktisk er ked af det måske vred. Men det gør der ikke altid, og så kommer skuffelsen, oplevelsen af at de andre ikke ser dig eller hjælper dig, når du har brug for det – og måske efter alt det, du har gjort for dem. Du kan føle dig udnyttet og misbrugt af familien, af vennerne eller måske af kollegaerne.

Det kan fylde rigtig meget i dine tanker. Du mister energien, bliver usikker på dig selv, og bliver måske misundelig på de andre omkring dig, der ser ud til at have styr på alt i deres liv. Måske ender du med at bebrejde dig selv, at du ikke kan finde ud af noget, og tænke, at de andre ikke kan lide dig, og at du også er dum og heller ikke er noget værd!

Hvis noget af dette er genkendeligt for dig, er det tegn på, at du i al fald til tider gør dig selv til offer.

Hvorfor er du i offerrollen?

Det er sikkert slet ikke bevidst, at du har placeret dig i offerrollen. At være i offerrollen fører nemlig følelser af lidelse, smerte, uro, vrede, bitterhed og kynisme med sig, og det er der næppe nogen ved deres fulde fem, der ønsker sig.

I stedet er der helt ubevidste strategier på spil, som du har måtte udvikle gennem opvæksten for at få i al fald de basale behov opfyldt. Du er sandsynligvis opvokset i en familie, hvor man ikke evnede at tale om følelser eller hvor skænderier og uløste konflikter prægede hverdagen, fordi ingen evnede at løse eller tale om dem. Du erfarede i stedet, at det var forbundet med ubehagelige reaktioner fra dine omgivelser, når du forsøgte at udtrykke dig og for at undgå de negative reaktioner, måtte du finde måder at manipulere omgivelserne på for at få opfyldt dine uudtalte behov. Du kunne fx fremstå helt hjælpeløs – ”det kan jeg ikke finde ud af” – eller gøre dig selv dum – ”jeg ved ikke hvad jeg skal gøre” osv.

De passive strategier er barnets kloge og kreative påfund, som sikrede at i al fald nogle af barnets behov blev opfyldt. Som voksen er de passive strategier ikke længere konstruktive, de begrænser dig og dit liv – de holder dig fast i offerrollen, og afholder dig fra at påtage dig ansvaret for dig selv og dit liv.

Hvad kan du gøre?

Vejen ud af offerrollen er at lære dig selv bedre at kende. Finde frem til hvad du føler, mener, tænker, ønsker dig og drømmer om, og lære at sætte ord på det. Det kræver bevidsthed. Bevidsthed om hvem du er og hvad du ønsker dig. At få øje på alt det, som du har prøvet at gemme væk. Og opmærksomhed på, hvornår du havner i offerrollen. Gaven ved at tage offerrollen af dig og aktivt påtage dig dit ansvar er, at det nu er dig, der er kaptajnen i dit liv, og det nu er dig, der bestemmer, hvordan dit liv skal være, og hvad det skal indeholde. Følelserne af lidelse og smerte vil aftage i takt med du påtager dig ansvaret, og samtidig vil der vil blive plads til mere glæde og ro. Og ikke mindst vil du være befriet for de opslidende spil og dramaer omkring dig, som offerrollen kan skabe.

Rigtig god fornøjelse! Skulle du have brug for en hånd og en følgesvend på din vej, er du meget velkommen til at kontakte mig.

Del denne artikel