Anette Siff Eskildsen
Psykoterapeut MPF, Aura Soma terapeut og spirituel healer
Som offer har du en oplevelse af at dit liv er styret af omstændighederne omkring dig frem for følelsen af, at du selv er kaptajnen i dit liv. Du kan ind imellem føle dig hjælpeløs, magtesløs og handlingslammet, og uden indflydelse på, hvordan dit liv former sig.
På en måde, har du indtaget en slags venteposition, hvor du venter på eller drømmer om, at der kommer nogen og hjælper dig, nogen, der får øje på, hvad du ønsker dig eller som ser, at du faktisk er ked af det måske vred. Men det gør der ikke altid, og så kommer skuffelsen, oplevelsen af at de andre ikke ser dig eller hjælper dig, når du har brug for det – og måske efter alt det, du har gjort for dem. Du kan føle dig udnyttet og misbrugt af familien, af vennerne eller måske af kollegaerne.
Det kan fylde rigtig meget i dine tanker. Du mister energien, bliver usikker på dig selv, og bliver måske misundelig på de andre omkring dig, der ser ud til at have styr på alt i deres liv. Måske ender du med at bebrejde dig selv, at du ikke kan finde ud af noget, og tænke, at de andre ikke kan lide dig, og at du også er dum og heller ikke er noget værd!
Hvis noget af dette er genkendeligt for dig, er det tegn på, at du ind i mellem sætter dig selv i offerrollen.
Hvorfor er du i offerrollen?
Det er helt sikkert slet ikke bevidst, at du har placeret dig i offerrollen. At være i offerrollen fører nemlig følelser af lidelse, smerte, uro, vrede, bitterhed og kynisme med sig, og det er der næppe nogen ved deres fulde fem, der ønsker sig.
I stedet er der helt ubevidste strategier på spil, som du har måtte udvikle gennem opvæksten for at få i al fald de basale behov opfyldt. Du er sandsynligvis opvokset i en familie, hvor man ikke evnede at tale om følelser eller hvor skænderier og uløste konflikter prægede hverdagen, fordi ingen evnede at løse eller tale om dem. Du erfarede i stedet, at det var forbundet med ubehagelige reaktioner fra dine omgivelser, når du forsøgte at udtrykke dig og for at undgå de negative reaktioner, måtte du finde måder at manipulere omgivelserne på for at få opfyldt dine uudtalte behov. Du kunne fx fremstå helt hjælpeløs – ”det kan jeg ikke finde ud af” – eller gøre dig selv dum – ”jeg ved ikke hvad jeg skal gøre” osv.
De passive strategier er barnets kloge og kreative påfund, som sikrede at i al fald nogle af barnets behov blev opfyldt. Som voksen er de passive strategier ikke længere konstruktive, de begrænser dig og dit liv – de holder dig fast i offerrollen, og afholder dig fra at påtage dig ansvaret for dig selv og dit liv.
Hvad kan du gøre?
Vejen ud af offerrollen er at lære dig selv bedre at kende. Finde frem til hvad du føler, mener, tænker, ønsker dig og drømmer om, og lære at sætte ord på det. Det kræver bevidsthed. Bevidsthed om hvem du er og hvad du ønsker dig. At få øje på alt det, som du har prøvet at gemme væk. Og opmærksomhed på, hvornår du havner i offerrollen. Gaven ved at tage offerrollen af dig og aktivt påtage dig dit ansvar er, at det nu er dig, der er kaptajnen i dit liv, og det nu er dig, der bestemmer, hvordan dit liv skal være, og hvad det skal indeholde. Følelserne af lidelse og smerte vil aftage i takt med du påtager dig ansvaret, og samtidig vil der vil blive plads til mere glæde og ro. Og ikke mindst vil du være befriet for de opslidende spil og dramaer omkring dig, som offerrollen kan skabe.
Er du i en periode eller i en situation i dit liv, hvor humøret er trist, mangler energi eller måske er stresset?
Så er det her en nem måde at gøre noget godt for dig selv og hjælpe dig selv godt på vej.
Mange nyere undersøgelser viser nemlig at det at være i naturen gør os godt på rigtig mange måder.
Det er der slet ikke noget nyt i det, men indimellem glemmer vi måske det, som vi inderst inde godt ved – det gør os godt både fysisk og psykisk at være i naturen
Hippokrates vidste det allerede for længe siden, som dette citat viser:
”En gåtur er den bedste medicin”
At være i naturen gør os godt på flere måder.
Det er måske mere velkendt, at en gåtur hjælper mod overvægt og reducerer risikoen for hjerte- karsygdomme, og det er vel at mærke ikke nødvendigt at gå eller løbe et helt maraton – for en ganske almindelige gåtur på omkring 30 minutters tid er nok til at gøre en helbredsmæssig forskel.
Kontakten til ”din indre stemme”
”Det er når man går, at store tanker fødes” sagde den tyske filosof Friedrich Nietzsche:
Når vi går en tur i det grønne, i skoven, langs markerne, i parken eller langs stranden, så sænker roen sig i os i takt med vi går. Vi kommer ned i kroppen, får jordforbindelse og væk fra alle tankerne og analyserne, som ofte kører på højtryk og i ring det meste af tiden hos mange af os.
Mange af os er trænet og uddannet i ”at bruge hovedet”, og vi kan have en tendens til at glemme de vigtige informationer i form af sanseoplevelser og følelser, som kommer fra kroppen, når vi er ”stille”. At få adgang til dem kræver, at vi har kontakt med vores krop, og her er det, at noget så simpelt som en gåtur i det grønne kan hjælpe til en bedre kontakt til hele dig og ikke bare til hovedet, den intellektuelle del. Du vil opleve, at der bliver mere ro i dig, mens du går, og når det sker, er du mere lydhør overfor, hvad der rører sig i dig, og nye tanker kan komme på banen, nu da tankerne ikke længere bare kører i ring og i samme rille. Du vil få bedre adgang til din kreativitet, nye ideer og løsninger på problemer kan dukke op uden anstrengelse.
Gennem de seneste år har videnskaben bevist, at gåture i det grønne påvirker din hjerne positivt og der er på mange måder tale om samme positive virkninger, som meditation kan give. Flere undersøgelser viser også, at vi ved at være ude i naturen kan modvirke stress, og at det gavner både hukommelsen og koncentrationen. Er du i en stresssituation kan en gåtur også være med til at sænke niveauet af stresshormoner i kroppen. Mange har nok også oplevet, hvordan en lang gåtur i naturen på forunderlig vis kan vende en dårlig dag til det bedre og få de tunge tanker til at fordufte. Mennesker, der døjer med tungsind, stress og depression oplever ofte en positiv effekt af at være i naturen, de negative tanker tager af, og det samme gør trangen til at slå sig selv oveni hovedet.
Måske har du allerede gjort den erfaring, hvis ikke - skulle du måske prøve det?
Citat af Søren Kierkegaard: ”Tab for alt ikke lysten til at gå. Jeg går mig hver dag det daglige velbefindende til og går fra enhver sygdom; jeg har gået mine bedste tanker til og jeg kender ingen tanke så tung, at man jo ikke kan gå fra den”
Psykoterapeut MPF
Adresse
Lappen 24, 3000 Helsingør
Email:
as@anettesiff.dk
Tlf:
22 81 54 08
Copyright © All Rights Reserved